Značaj održavanja klima uređaja

 

Klima-uređaji mogu biti legla zaraze i bolesti

Loše održavane i pogrešno postavljene ‘klime’ ugrožavaju zdravlje

Filteri, saće, usmerivači klima uređaja zahtevaju redovno održavanje kako bi jedinica efikasno funkcionisala tokom godina rada. Zanemarivanje neophodnog održavanja osigurava stalan pad performansi klima uređaja dok se potrošnja energije stalno povećava.

Najvažniji zadatak održavanja koji će osigurati efikasnost vašeg klima uređaja je čišćenje njegovih filtera, saća i isparivača. Redovno čišćenje istih i sprečavanje zaprljanosti i začepljivanja može smanjiti potrošnju energije vašeg klima uređaja za 5% do 15% i produžiti vek trajanja. Filtrima će možda trebati češća pažnja ako je klima uređaj u stalnoj upotrebi, ako je pod prašinom ili ako u kući imate kućne ljubimce.

Prednosti redovnog održavanja klima uređaja

 

Povećana efikasnost

Redovni servis klima uređaja može pomoći vašem sistemu da održi vrhunske performanse, radeći približno originalnim fabričkim specifikacijama i koristeći manje energije.

Duži životni vek jedinice

Pravilno održavane jedinice jednostavno traju duže, tako da ćete maksimalno iskoristiti svoju investiciju pre nego što dođe vreme da počnete da kupujete zamenu.

Vaša oprema traje duže.

Redovno održavanje sprečava da se manji problemi pretvore u skupe hitne popravke.

Kada vašem klima uređaju treba više od redovnog održavanja, unajmite profesionalnog servisera. Dobro obučeni tehničar će pronaći i rešiti probleme u vašem sistemu klimatizacije.

Jedno od najčešćih pitanja koje kupci upućuju trgovcima pri kupovini klima-uređaja je koliko su oni štetni. Činjenica je da klima-uređaj može nepovoljno uticati na zdravlje, i to na više načina. No, taj loš uticaj ‘klime’ uglavnom se događa zbog pogrešnog korišćenja uređaja. Ono u čemu se najviše greši je neracionalno podešavanje temperature na uređaju za klimatizaciju.

Na primer, na spoljnoj temperaturi od 33°C potpuno je nerazumno podešavati klima-uređaj na temperaturu 22 ili čak manje stepeni. Svima koji borave u tako rashlađenim prostorima, ta će nesrazmera uticati na zdravlje. Lekari svake godine uoči talasa vrućina upozoravaju na štetnost prevelikih razlika u temperaturi napolju i u klimatizovanim prostorijama.

Te nagle promene temperature uzrok su reakciji organizama poput visokog stepena stresa. ‘Klima’ se pravilno koristi kada je razlika između spoljne temperature i one u prostoru s uređajem ne veća od 6°C. Pored toga, bitno je pravilno postaviti uređaj, a u tome je najbolje poslušati savet stručnjaka. Uređaji ne bi smeli da budu okrenuti tako da duvaju direktno prema ljudima jer će izazvati glavobolju, curenje nosa i suzenje očiju.

U manje kvalitetnim aparatima zadržava se buđ, spore gljiva, insekti, pesak, prašina, dlačice itd. Kondenzovana vlaga u toplom periodu godine, u kombinaciji sa pomenutim ‘otpadom’ čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama.

Prljavština u kadi nakon čišćenja filtera

  Posledice mogu biti različite vrste infekcija, alergijske reakcije koje se s vremenom mogu znatno zakomplikovati, zatim oboljenja respiratornog sistema i intenzivne glavobolje.

  Najopasnije oboljenje, koje može imati smrtni ishod, je legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama koje se u sistemu za klimatizaciju, ako se pravilno ne održava, mogu namnožiti. Bolest obično počinje povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u grudima i glavoboljom, a može se razviti i upala pluća. Po simptomima je slična gripu, a napada obično dijabetičare, alkoholičare, bolesnike koji trebaju dijalizu i sve s oslabljenim imunološkim sistemom. Na sreću, danas se bolest, ako se na vreme otkrije, uspešno leči antibioticima.

  Zbog navedenih činjenica neophodno je redovno održavanje klima uređaja.

  Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz vazduha. Pogrešna je pretpostavka da kad ste kupili i montirali klima uređaj više nemate posla oko njega. Kada kupite automobil Vi ga redovno održavate, dopunjavate ulje, kontrolišete njegove delove… Sličan tretman zahteva i klima uređaj. 

  Jednom godišnje (najbolje pre početka sezone upotrebe klime) treba uraditi servis klima uređaja kako bi uređaj bio efikasan.

  Servis podrazumeva:

  • Kontrolu čitavog uređaja
  • Čišćenje i dezinfekciju uređaja i filtera
  • Kontrolu i dopunu gasa (freona) do 100g

  +381 64 44 919 55

  Pozovite nas i zakažite servis klima uređaja

  Call Now Button